Nordby Hede


Dette meget fredelige sted kan bestemt ikke kan siges at være overrendt måske, fordi man ikke kan køre helt ned til stranden i bil.

Strandarealet er ikke særligt bredt cirka 15 m. med rimeligt rent sand, som nogle steder er iblandet småsten. Vandet er som regel meget rent, der kan dog være lidt tang afhængig af vind og vejrforhold. Der er en del steder lidt småsten ca. 3 til 5 meter m., men hvis man leder lidt kan man let finde steder hvor sandbunden går helt ind. Vandet bliver ikke hurtigt dybt. De fleste steder kan man nok gå 50 – 75 m ud uden at få frisuren ødelagt. Der er ingen farlig understrøm, dog skal man selvfølgeligt iagttage almindelige gode baderåd. Det er meget velegnet for mindre børn.

Fra sommerhusområdet ved Mårup i nord, hvor der på en strækning af ca. 4-500 meter normalt er godt belagt, er der næsten helt øde med lave klitter få steder og med bevoksning af rosenbuske og græs. På en del af strækningen er der naturskov, som begynder fra 15 til 100 meter fra strandkanten, ellers er baglandet hede og engstrækninger. Bortset fra adgang igennem sommerhusområdet er der tre rimeligt gode adgangsveje, som problemfrit kan benyttes på cykel eller til fods:

1. En går fra vej-Y-et som udgøres af hvor trekantens nordligste spids rammer hovedvejen, som forbinder nord- og sydøen – se markering 1 på kortet. Der er på venstre hånd en stor parkeringsplads med plads til 40-50 biler, og desuden et toilet. Lige overfor går der en vej ned gennem skoven til stranden. Der er en markering af en skydebane og et stort skilt med adgangsbetingelser – skydebanen ligger ved markering 4 på kortet. Til stranden er der ca. 5-600 meter ad en god skovsti. Hvor den munder ud er der meget gode opholdsmuligheder med lidt klitter og bevoksning næsten helt ned til vandkanten. Går man til højre langs vandet har man hedestrækningen som nabo. Lige på den anden side af klitrækken er der en sti langs hedestrækningen som kan forceres på en god velgearet cykel, hvis man ikke vil gå. På hele strækningen ud til Kågsør Hage ca. 2500 m. er der normalt kun meget få badegæster og man kan have flere hundrede meter for sig selv – en rigtig dejlig, fredelig, øde strand med fugleliv og mulig-hed for en lang gåtur i Adam/Eva-kostume. Der er lave klitter og rosenbuske, hvis man vil lidt i skjul, og nogenlunde muligheder for læ.

2. Cirka. 5-600 m. fra vejen til skydebanen ad hovedvejen er der en fin skovvej til højre ved en radiomast – se markering 2 på kortet. Der er ikke meget parkeringsmulighed til bil. Der er cirka 500 m. ned til stranden gennem skoven. Her er der ca. 100 m. fra skoven over et engareal til stranden. Også her er der meget fint at opholde sig selvom, der kan være lidt mere selskab, idet nogle af de mere ihærdige sommerhusgæster går ture og enkelte tager ophold. Jo længere man går til højre mod skydebanen jo mere tager trafikken af. Er man tidligt på færde er der god mulighed for at møde rådyr og andet vildt på engen. På hele området må man ikke campere. Der er af og til nogen der vover pelsen og overtræder forbudet, men herregårdsskytten (området er ejet af Brattingsborg gods) er temmeligt ihærdig og træffes jævnligt i området især om morgenen. Her som alle steder gælder reglen om ikke at blive opdaget.

3. Ved vej-Y-et i den anden ende af trekanten går en sti ind over heden – se markering . Stien er ca. 800 m lang og ikke egnet for cykler! P-plads til ca. 8 biler findes 25 m mod NV ud ad vejen mod Mårup – regnet fra vej-Y-et. P-pladsen ligger til højre lidt inde mellem træerne. Fra P-pladsen er der en kvæg-låge ind til stien – og lidt før stranden igen en kvæg-låge. Køerne er ganske fredelige – men hold øje med, hvor du sætter fød-derne!

Det blev lidt langt, men et mangeårigt godt kendskab med mange timers gode naturoplevelser gør, at det er et sted jeg meget varmt kan anbefale.

Her tænker du på “Nordby Hede”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *